Populaire champagne smaaknotities

maandag 25 juli 2011

Champagne Louis Roederer

Champagne louis Roederer,ooit leverancier van het Russische tsarenhof, reeds lang erkend als een der meest prestigieuze huizen: Champagne Louis Roederer. de kwaliteit van een grote champagne is in grote mate afhankelijk van de kwaliteit van de druiven die worden gebruikt. Louis Roederer heeft het voordeel dat men driekwart van de gebruikte druiven kan oogsten van landgoederen die al geruime tijd in familiehanden zijn, en met uiterste zorg worden omringd. De 'final touch'zeg maar de handtekening van deze champagne is dat men speciale, oude wijnen toevoegt, wat deze champagne een hoge mate van finesse ensubtiliteit geeft.


Louis Roederer Brut Premier


Brut Premier is een blend van drie druivenrassen van minimaal vier oogstjaren, pinot noir 56%, chardonnay 34% en pinot meunier 10%. De vins de reserve, die worden toegevoegd na de dosage zijn gemiddeld 2 tot 5 jaar oud en bepalen in hoge mate de geheel eigen stijl van het huis. Brut Premier rijpt minimaal 4 jaar op fles alvorens in de handel gebracht te worden.

De Brut Premier is rijk en vineus; een droge wijn met diepgang en tegelijkertijd fijn geschakeerd, een wijn met elegantie en structuur. Opvallend is de ragfijne mousse. Het koolzuur lijkt wel versmolten met de wijn.

wijn/ spijs advies: een Koninklijk aperitief. Maar ook een mooie begeleider van de fijne keuken.

serveren op 8 a 10 graden.





Louis Roederer Demi Sec Carte Blanche

Deze Demi Sec is een blend van druiven van minimaal vier oogsten, pinot noir 56%, chardonnay 34% en pinot meunier 10%. De reserve wijnen die worden toegevoegd zijn gemiddeld 2 tot 5 jaar oud. Deze champagne rijpt minimaal 4 jaar op fles.

Louis Roederer Demi Sec is een champagne voor de liefhebber van een wat zoetere champagne. Elegant, lichtvoetig, met een fraai bescheiden zoetje in de afdronk, mooi fruit en vineus van bouquet.

Heerlijk als aperitief of bij niet al te zoete desserts.

Serveren op 6 a 8 graden








Louis Roederer Brut Rose

In tegenstelling van 99% van de andere rose's onstaat Brut Rose niet door toevoeging van stille rode wijn. Na de pluk vindt een korte inweking plaats van de schillen van de pinot noir.

Louis Roederer Brut Rose wordt gemaakt van chardonnay, pinot noir en pinot meunier druiven.
De champagne heeft een mooie, complexe neus met een beetje gedroogde zuidvruchten en rozijnen. sappig en breed met in de smaak hints van zachte specerijen.

Deze droge rose is een heerlijke aperitief champagne. Maar ook een goede begeleider van delicate visgerechten, oesters en fruit de mer.

serveren op 6 a 8 graden.





Louis Roederer Blanc de Blancs

Champagne Blanc de Blancs is gemaakt van alleen chardonnay druiven. Maar ook deze wijn heeft een belangrijk deel van zijn klasse te danken aan te toevoeging van z.g. vins de reserve, van 2 tot 5 jaar oud. Het percentage dat toegevoegd wordt is 6 tot 10%. De champagne rijpt minimaal 4 jaar op fles. Dosage: 11 tot 12 gram per liter.

Deze droge champagne is licht van kleur, met een frisse, nog enigszins gesloten neus waarin zuiver druivenfruit, kalk en limoen. De frisse, vieve wijn bevat een mooie mousse en kenmerkt zich in de smaak door appeltjes, krijt en citrus. Puur, elegant en strak.

wijn/ spijs advies: als aperitief, en een mooie begeleider van oesters, mosselen en verfijnde visgerechten.

serveren op 6 a 8 graden.



Louis roederer Brut Vintage


Gemaakt van pinot noir 66%, chardonnay 34%
De Brut Vintage rijpt minimaal 4 jaar op fles.

Gedurende de oogst in 2003, waren de druiven perfect rijp (met de laagste zuurgraad sinds 1959). De wijn is complex, intens en heeft body. geuren van amandel, rijpe fruittonen en een hint van noten. De smaak is rijp en men proeft een intens lange afdronk.

wijn/ spijs advies: aan tafel is de droge Vintage Champagne een mooie begeleider van de 'fijne keuken'; fruit de mer en kalfsvlees zijn een uitstekende keus.

serveren op 8 a 10 graden.






Louis Roederer Cristal

It's magic....it's Cristal....Alleen in uitzonderlijk goede jaren wordt Cristal vervaardigd van druiven die enkel afkomstig zijn van eigen grand cru wijngaarden. Helaas uitermate schaars. Recente grootse jaren zijn 1996, 1997 en 2002.
Cristal komt gemiddeld na zes jaren kelderrijping op de markt, verdere rijping op fles zorgt voor verdere complexiteit en diepgang.

Gemaakt van chardonnay 45% en pinot noir 55%.
De kleur is licht goudgeel. Op het oog vrijwel onzichtbare belletjes, heel knap volledig versmolten met de wijn. Volle rijke en indringende neus, uiterst aromatisch. Fijne, zachte mousse.
Complexe droge wijn met zeer intense smaak, diep en breed met zalige zuren.

Zo'n kostbare Cuvee als Cristal vraagt om begeleiding op niveau: fruit-de-mer, oesters en Beluga.

serveren 6 a 8 graden.


Louis Roederer Cristal Rose



Cristal Rose heeft een zalmroze gloed, met stralende accenten en een ongelovelijke jeugdigheid. bruist regelmatig, delicaat en levendig. Een intens, rijk, betoverend bouquet van rood fruit en citrus, met de complexere geuren van heerlijk ruikende ceder. De aroma's ontwikkelen zich zachtjes in het glas van gedroogd fruit, verse amandelen en frangipane, tot een hint van Tarte Tatin, appeltjes uit de oven en caramel. het smaakpalet is zijdezacht met een bijzonder goede harmonie tussen kruidig en fruitig. Finesse en fruit komen samen tot een vol palet dat smelt op de tong, en dat leidt tot geconfijte citrus en gedroogd fruit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten