Populaire champagne smaaknotities

dinsdag 19 juli 2011

Champagne Bollinger

Champagne Bollinger heeft een geheel eigen stijl. Een stijl verbonden aan familiehistorie en nauwgezette kwaliteitseisen. Het belangrijkste is dat men alleen druiven van hoge kwaliteit gebruikt: maar liefst 60% Grand Cru en 30% Premier Cru. Enkel de most van de eerste persing wordt verwerkt.

Bollinger Special Cuvee

Het huis Champagne Bollinger bezit 12 Grand Cru en 16 Premier Cru wijngaarden. Maar liefst 80% van de champagne Special Cuvee komt van deze wijngaarden. Van alle grote jaren laat Bollinger in haar kelders magnums rijpen van elke afzonderlijke Cru wijngaard. Afhankelijk van de basiswijn in een bepaald oogstjaar worden bepaalde magnums geselecteerd en toegevoegd aan de champagne Special Cuvee. Dit proces is uniek in de champagne en op deze manier kan Bollinger de constante hoge kwaliteit van de champagne Special Cuvee waarborgen.

De champagne Bollinger Special Cuvee wordt gemaakt van 60% pinot noir, 25% chardonnay, 15% pinot meunier.

De kleur is een fonkelend helder lichtgeel met een gouden kern. Een weelderige geur met complexe aroma's, licht toast en tikje oxidatief: kenmerkend voor de stijl van Bollinger. Bollinger staat tevens bekend om de zeer mooie, verfijnde mousse.
Een karaktervolle champagne met veel elegantie en reserve.

serveertemperatuur 8 tot 10 C.

wijn/spijs advies: aperitief, salades met schaal- en schelpdieren. kreeft en oesters, bij visgerechten, kalfsvlees en gevogelte. als dessert bij witschimmel- en geitenkaas.


Bollinger Rose


Deze bijzondere champagne Rose is door wijnrecensent Robert Parker 93 punten toegekend (op een schal van 100).

Deze champagne wordt gemaakt van 62% pinot noir, 24% chardonnay, 14% pinot meunier.

De neus verraadt een typische Bollingerstijl (Special Cuvee) met tonen van zwarte fruit en framboos. De structuur van de champagne zorgt voor een aangename afdronk.

serveertemperatuur: 8 tot 10 C.

wijn/spijs advies: heerlijk bij salades van kreeft of krab, in combinatie met oesters en gerechten met aardbeien.
                         





Bollinger La Grande Annee Rose

Aan de Grande Annee is door Bollinger een klein beetje rode wijn (pinot noir) toegevoegd. De pinot noir komt van de bijzondere wijngaard 'La Cote aus Enfants'. Deze wijngaard is slechts 80 aren groot en ligt midden tussen de Grand cru zijngaarden van Ay.

Deze champagne wordt gemaakt van 65% pinot noir en 35% chardonnay

Zeer mooie mousse, zacht rose kleur. weelderig, vol en fruitige smaak.

serveertemperatuur 8 tot 10 C.

wijn/spijs advies: bij kreeft, krab, oesters en aardbeigerechten.






Bollinger 'La Grande annee'

Voor Bollinger is het vanzelfsprekend dat slechts de wijnen van de allerbeste jaren van een jaartal worden voorzien, vandaar de benaming 'La Grande Annee'. Deze wijnen gisten op eikenhouten vaten en worden daarna in de kelders bewaard onder kurk, zodat ze zich onder de best mogelijke omstandigheden kunnen ontplooien. Pas na 5 jaar verlaten de champagnes de kelders.

Champagne 'La Grande Annee'wordt gemaakt van 63% pinot noir. 37% chardonnay.

Zeer mooie verfijnde mousse. Weelderig aroma. Vol, rond met veel reserve. lange afdronk.

serveertemperatuur: 8 tot 10 C.

wijn/spijs advies: voor feestelijke gebeurtenissen. Een uitstekend begeleider van alle gangen. Bij zwezerik, coquilles, kreeft, gevogelte, kalfsvlees, creme brulee, tarte tatin, geiten- en witschimmelkaas.


Bollinger RD

R.D. staat voor 'Recemment Degorge", wat wil zeggen dat de wijn na een rijping van minstens 8 jaar, recentelijk van zijn droesem / lie is ontdaan. Een uniek proces in de Champagne! De exacte datum van het degorgement staat vermeld op het rugetiket.

Deze champagne wordt gemaakt van 70% pinot noir, 30% chardonnay.

Een complexe, rijke wijn met een sublieme smaak.

serveertemperatuur 8 tot 10 C.

wijn/spijs advies: de champagne R.D. kan men tijdens het gehele diner drinken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten